Examen vaarbewijs of marifonie | Direct inschrijven

Het vaarbewijsexamen en/of de theoretische examens voor marifonie doe je bij het CBR.

Het grote voordeel is een veelvoud aan examenplaatsen. Op 20 plaatsen is het mogelijk om je pleziervaart examen af te leggen.

Vaarbewijs examen

Om dit beeldschermexamen met goed gevolg af te leggen, hoef je helemaal geen computernerd te zijn. Integendeel, het is zeer overzichtelijk en goed te volgen voor iedereen.

Beide examens (KVB1 en KVB2) staan los van elkaar. Dat wil zeggen dat je dus voor deel 1 (KVB1) kunt slagen, terwijl je voor deel 2 (KVB2) zakt. Slaag je wel voor deel 2 (KVB2), maar niet voor deel 1 (KVB1), dan krijg je een certificaat. Haal je deel 1 (KVB1) later alsnog, dan krijg je op dat moment het complete vaarbewijs. We gaan er natuurlijk vanuit dat je voor beide onderdelen in een keer slaagt en in dat geval ben je de gelukkige bezitter van het complete vaarbewijs: VBII.

Vaarbewijs of marifoonexamen aanvragen

Zowel doordeweeks als af en toe op zaterdag kun je op voor het examen. Ook indien je in het buitenland woont kun je gewoon het examen in Nederland afleggen. Het Nederlandse vaarbewijs en marifooncertificaat is een Internationaal bewijs waarmee je in heel Europa mag varen. Het examen vraag je aan (met uw DigiD) op mijn CBR. Ben je niet in het bezit van een DigiD kan je ook schriftelijk een examen aanvragen.

Vaarbewijs / marifooncertificaat aanvragen met DigiD

Klik op de link en alles wijst vanzelf.
Direct aanmelden vaarbewijs examen met DigiD

Vaarbewijs aanvragen en je bent niet in het bezit van een DigiD

Hier kan je een papieren versie downloaden en invullen. Vervolgens stuur je deze stuur naar:
CBR, divisie CCV
Postbus 1810
2280 DV Rijswijk
Download formulier zonder DigiD

Nadat je geslaagd bent vul je de gezondheidsverklaring in

Zodra je geslaagd bent ontvang je van het CBR een mail met de aanvraag voor de gezondheidsverklaring. Ben je in het bezit van DigiD en een pinpas wijst alles vanzelf.
Echter… ben je niet in het bezit van een DidiD en/of pinpas, dan moet je het schriftelijk aanvragen. Lees eerst dit verhaal.
Aanvragen gezondheidsverklaring vaarbewijs
Vaarbewijs examen | Uitleg en werking