Examen vaarbewijs CBR | Direct inschrijven

Vamex, het landelijk examenbureau voor het klein vaarbewijs, is per 31 december 2019 definitief gestopt met het afnemen van het vaarbewijs examen. Je doet het examen vanaf nu bij het CBR.

Het grote voordeel is een veelvoud aan examenplaatsen. Op 20 plaatsen is het mogelijk om je pleziervaart examen af te leggen.

Vaarbewijs examenOm dit beeldschermexamen met goed gevolg af te leggen, hoef je helemaal geen computernerd te zijn. Integendeel, het is zeer overzichtelijk en goed te volgen voor iedereen.

Beide examens (KVB1 en KVB2) staan los van elkaar. Dat wil zeggen dat je dus voor deel 1 (KVB1) kunt slagen, terwijl je voor deel 2 (KVB2) zakt. Slaag je wel voor deel 2 (KVB2), maar niet voor deel 1 (KVB1), dan krijg je een certificaat. Haal je deel 1 (KVB1) later alsnog, dan krijg je op dat moment het complete vaarbewijs. We gaan er natuurlijk vanuit dat je voor beide onderdelen in een keer slaagt en in dat geval ben je de gelukkige bezitter van het complete vaarbewijs: VBII.

Vaarbewijs examen aanvragen

Dagelijks en af en toe op de zaterdag kunt u op voor het examen. Ook indien u in het buitenland woont kunt u gewoon uw examen in Nederland afleggen. Het is zelfs mogelijk om het examen (met behulp van een tolk) in je eigen taal af te leggen. Het Nederlandse vaarbewijs is een Internationaal vaarbewijs waarmee u in heel Europa mag varen. Het examen vraagt u aan (met uw DigiD) op mijn CBR. Ben je niet in het bezit van een DigiD kan je ook schriftelijk een examen aanvragen.

Ons advies: reserveer direct een examenplaats voor het examen één of twee weken na de dagcursus. Ga je liever voor zelfstudie, neem de videocursus vaarbewijs. Tip! Videocursus vaarbewijs.

Direct aanmelden vaarbewijs examenMeer uitleg over de werking vaarbewijs examen